Enneagram type 7 – Enthousiaste Visionair
Optimistisch – Pijn vermijden – Spontaan – Vrijheid  – Toekomstgericht

Enneagram type 7
Zevens zijn rasoptimisten, het glas is altijd halfvol. Ze zijn energiek, enthousiast, spontaan en altijd vol ideeën. Ze houden niet van routines en zijn altijd op zoek naar variatie en nieuwigheid. Zevens zijn masters in het opstarten van nieuwe initiatieven, maar houden zichzelf liever weg van het verder afwerken ervan. Zevens zijn vooral gefocused op positieve gevoelens en blijven liever weg van alle negatieve gevoelens. Het is dan ook heel kenmerkend voor een type Zeven dat ze negatieve situaties snel herkaderen naar iets positiefs. Ze vluchten achter hun roze bril. Zevens zijn verder snelle, drukke en actieve denkers, ze springen van hak op de tak, leggen links waar je het niet verwacht en verwerken snel informatie tot allerlei creatieve ideeën. Om bij de les te blijven, hebben ze vaak wel veel stimulans nodig, anders zijn ze snel afgeleid. Tenslotte zijn Zevens erg gehecht aan hun vrijheid, ze leggen zichzelf liever niet vast qua afspraken of mogelijkheden. Omdat een Zeven meestal met veel tegelijk bezig is, levert dat vaak stress op.

Emotionele drijfveer en ontwikkeling
Zevens leven met een haast onvervulbare honger naar stimulerende ervaringen. Het gaat over altijd meer willen, maar niet het gevoel hebben vervuld te zijn. Emotionele diepgang en innerlijke groei zijn ook hierdoor vaak geblokkeerd en gemaskeerd.

De weg van ontwikkeling ligt voor Zevens in het zichzelf afremmen en toestaan om in het nu te zijn en hun pijn en angst onder ogen te zien en te waarderen wat dit brengt. Het gaat om het inzicht dat als je zelf in connectie bent met je eigen gevoelens dat je dan ervaart hoeveel waardevoller en dieper jouw relaties met anderen kunnen zijn.

Wereldbeeld
Het wereldbeeld van Enneagram type 7 is dat de toekomst vol zit met opwindende mogelijkheden en dat zij met hun visie de wereld een nog aangenamere plek kunnen maken.

Toolbox
Vanuit het ‘Integrative Enneagram’ wordt elk Enneagram type uitgedaagd om alle types in zichzelf te integreren. Enneagram type 7 is standaard al verbonden met de vier volgende types:

EEnneagram type 6: Loyale Scepticus
Enneagram type 8: Actieve Bepaler
Enneagram type 1: Strikte Perfectionist
Enneagram type 5: Stille Specialist

Subtypes
Ieder Enneagram type heeft drie subtypes met een bepaalde focus: zelfbehoud, sociaal en één-op-één. Bij Enneagram type 7 wordt het subtype zelfbehoud (SP) weergegeven als de ‘Netwerker’. Dit subtype zoekt veiligheid in een gulzige zoektocht naar plezier, kansen en een stevig netwerk. Ze zijn sterk in netwerken, praktisch aangelegd en handig in het krijgen wat ze willen en goede deals sluiten. Hun ogen en oren staan altijd open voor nieuwe mogelijkheden. Deze type Zevens zijn vrolijk, vriendelijk en houden erg van praten. Het subtype sociaal (SO) wordt weergegeven als ‘Opoffering’. Dit subtype gaat tegen gulzigheid in door zich in dienst te stellen van een ander. Ze herkennen in de gulzigheid een soort van exploitatie en verwerpen deze neiging omdat ze goed en puur willen zijn. De focus ligt bij deze Zevens op het streven naar een ideale versie van zichzelf en de wereld. Ze hebben idealistische wereldbeelden. Ze geven vaak meer aan anderen dan aan zichzelf en er heerst een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Het subtype één-op-één (SX) wordt weergeven als ‘Fascinatie’. Dit subtype is gulzig in een idealistische zoektocht naar de ultieme relatie en droombeelden. Deze Zevens zijn dromers met een grote behoefte om te fantaseren over betere zaken dan het saaie, normale en soms pijnlijke dagelijkse leven. Het is een vlucht van het aardse, dagelijkse leven. De SX-7 kijken soms naar de wereld alsof ze stapelverliefd zijn en vertonen zoveel enthousiasme en optimisme dat ze blind zijn voor het realistische plaatje.

Beroepen
Zevens vind je in diverse beroepen zoals verandermanager, projectmanager, sales-/accountmanager en recruiter. Zevens werken ook graag als zelfstandig ondernemer (ZZP).

Meer informatie
Herken jij jezelf in Enneagram type 7 en wil je graag aan je persoonlijke ontwikkeling werken? Door middel van onze Enneagram test weet je zeker of je echt een 7 bent. Motivatie en zichtbaar gedrag zijn namelijk niet hetzelfde. Nadat je je persoonlijke rapport hebt ontvangen, zullen wij zorgen voor twee op maat gemaakte coachingsessies. Hierin bespreken we jouw Enneagram rapport en vragen wij verder door. Ook doen we een oefening op basis van de nieuwe inzichten. Mochten er nieuwe coachingsvragen ontstaan, dan ben je van harte welkom in onze coachingpraktijk voor een vervolgtraject. Boek hier de Enneagram test.

Voor teams
Is het fijn om een 7 in je team te hebben? Wat is de rol die een 7 inneemt in jouw team? Het Enneagram is bij uitstek geschikt om toe te passen binnen teams. Als teambuilding, teamevaluatie, teamtraining etc. Graag gaan wij in gesprek om een passende teamworkshop voor jouw team te verzorgen. Neem contact op.

wenhcoaching

Author wenhcoaching

More posts by wenhcoaching
Bel ons