Enneagram type 4 – Intense Creatieveling
Authentiek – Sensitief – Creatief – Romanticus –  Symboliek  

Enneagram type 4
Vieren zijn één en al gevoel. Ze zijn heel goed afgestemd op hun emoties. Vieren richten hun aandacht op wat betekenis en diepgang heeft. Ze willen graag authentiek zijn en hebben een hekel aan het alledaagse saaie leven. Ze zullen er dan ook alles aan doen om elk moment speciaal te maken. Enneagram types 4 houden zich graag bezig met hun eigen ontwikkeling en doen dat het allerliefste in hun eigen bubbel waar ze door middel van welke creativiteit dan ook betekenis geven aan wat ze aan het doen zijn. Vieren kunnen lichtvoetig zijn, maar ook melancholisch. Ze schrikken niet van de zwaardere emoties, soms vinden ze het zelfs fijn om zich daarin rond te wentelen.

Emotionele drijfveer en ontwikkeling
Vieren kijken altijd naar anderen en vergelijken zichzelf voortdurend. Ze hebben het innerlijke geloof dat anderen iets hebben dat zijzelf niet hebben. Dit wakkert het gevoel aan van dat er iets mist bij hen, dan schaamte en vervolgens weer jaloezie. Het is een oneindige cirkel. Aan de ene kant willen types Vier geliefd zijn, erbij horen, geaccepteerd worden en aan de andere kant is er heerst er schaamte omdat ze geloven dat ze het niet waard zijn om geliefd te worden. De weg van ontwikkeling ligt voor Vieren in het leren focussen op de belangrijkste emoties, zonder dat ze zichzelf erin verliezen. Het gaat om het nastreven van een emotionele balans.

Wereldbeeld
Het wereldbeeld van Enneagram type 4 is dat ze iets missen in het leven dat anderen in hun ogen wel hebben. Daardoor zijn ze altijd op zoek naar hun ware identiteit.

Toolbox
Vanuit het ‘Integrative Enneagram’ wordt elk Enneagram type uitgedaagd om alle types in zichzelf te integreren. Enneagram type 4 is standaard al verbonden met de vier volgende types:
Enneagram type 3: Competitieve Presteerder
Enneagram type 5: Stille Specialist
Enneagram type 1: Strikte Perfectionist
Enneagram type 2: Attente Helper

Subtypes
Ieder Enneagram type heeft drie subtypes met een bepaalde focus: zelfbehoud, sociaal en één-op-één. Bij Enneagram type 4 wordt het subtype zelfbehoud (SP) weergegeven als de ‘Volhardend’. Dit subtype internaliseert, ontkent of onderdrukt het lijden als gevolg van het vergelijken met anderen. Ze slikken de pijn in en hebben geleerd om te volharden in hun pijn. Ook ‘afgunst’ is minder aan de oppervlakte bij deze Vier, omdat ze hard werken om te krijgen wat anderen hebben en zij niet hebben. Alleen als ze het bereiken, voelt het nooit als genoeg. Het subtype sociaal (SO) wordt weergegeven als ‘Schaamte’. Dit subtype leeft helemaal in het lijden en draagt dit ook zo uit. Schuldig voelen en schaamte ervaart dit type in grote mate. Deze vier duikt graag in de slachtoffer rol en vergroot zijn lijden met veel grootste pijnlijke termen en gebaren, en vervalt graag in treuren en klagen. Dit alles is gestoeld op het idee dat als het maar intens genoeg is, dat iemand het zal zien en je zal komen helpen. Het subtype één-op-één (SX) wordt weergeven als de ‘Superieur’. Dit subtype projecteert het lijden om anderen om het zo tegen te gaan. Het is het meest boze type van alle Enneagram types, gevoed door een heftige jaloersmakende woede. Kunnen behoorlijk arrogant zijn en zelfs elitair. Ze kiezen vaak zelf een specifieke groep uit waar ze bij horen. Verder zijn ze zeer impulsief, ze willen de dingen meteen en hebben weinig tolerantie. Emotionele intensiteit vinden deze Vieren fijn, zonder zou het allemaal maar saai en vervelend zijn.

Beroepen
Vieren vind je vooral in creatieve beroepen als kunstschilder, beeldhouwer, singer-songwriter, musicus, schrijver en dichter. Ook in de toneel – en filmwereld en in de politiek zie je Vieren. In de zakelijke dienstverlening werken Vieren bijvoorbeeld in de marketing- en communicatie.

Meer informatie
Herken jij jezelf in Enneagramtype 4 en wil je graag aan je persoonlijke ontwikkeling werken? Door middel van onze Enneagram test weet je zeker of je echt een 4 bent. Motivatie en zichtbaar gedrag zijn namelijk niet hetzelfde. Nadat je je persoonlijke rapport hebt ontvangen, zullen wij zorgen voor twee op maat gemaakte coachingsessies. Hierin bespreken we jouw Enneagram rapport en vragen wij verder door. Ook doen we een oefening op basis van de nieuwe inzichten. Mochten er nieuwe coachingsvragen ontstaan, dan ben je van harte welkom in onze coachingpraktijk voor een vervolgtraject. Boek hier de Enneagram test.

Voor teams
Is het fijn om een 4 in je team te hebben? Wat is de rol die een 4 in kan nemen in jouw team? Het Enneagram is bij uitstek geschikt om toe te passen binnen teams. Als teambuilding, teamevaluatie, teamtraining etc. Graag gaan wij in gesprek om een passende teamworkshop voor jouw team te verzorgen. Neem contact op.

wenhcoaching

Author wenhcoaching

More posts by wenhcoaching
Bel ons