Enneagram type 2 – Attente Helper
Empathisch – Zorgen – Geven – Intuïtief – Geliefd willen zijn   

Enneagram type 2
Tweeën willen op een behulpzame en ondersteunende manier tegemoetkomen aan de behoeften van anderen. Ze zijn warm, gericht op geven en zoeken bevestiging via hun relaties. Tweeën zijn echte supporters en zijn gefocust op zorgen voor de mensen om hen heen. Ze kunnen gevoelig en boos worden als ze zich niet gewaardeerd voelen. Tweeën hebben de neiging zich ongevraagd te bemoeien met anderen en lopen het risico manipulatief te zijn. Dat kan bewust maar ook onbewust zijn. Toch voelen zij intuïtief aan wat anderen nodig hebben en bieden ze graag een luisterend oor. Tweeën zijn oplossingsgericht, positief van aard en echte teamplayers.

Emotionele drijfveer en ontwikkeling
De emotionele drijfveer van Enneagram type 2 is trots. Tweeën zijn te trots om te vragen of anderen hen willen helpen of om te vragen naar liefde en erkenning. In plaats daarvan worden anderen op een subtiele en strategische manier verleid. De ontwikkeling van een Enneagram type 2 is het accepteren dat anderen niet altijd liefde en erkenning teruggeven. Hun uitdaging is om onvoorwaardelijk te geven en om voor zichzelf en anderen te zorgen.

Wereldbeeld
Tweeën zien de wereld als een plek waar mensen afhankelijk zijn van hen voor hulp. Ze ontlenen hun waarde aan het feit dat mensen hen aardig vinden en nodig hebben. Tweeën vinden dat ze zelf liefdevol zijn en daarom het ook verdienen om geliefd te worden.

Toolbox
Vanuit het ‘Integrative Enneagram’ wordt elk Enneagram type uitgedaagd om alle types in zichzelf te integreren. Enneagram type 2 is standaard al verbonden met de vier volgende types:

Enneagram type 1: Strikte Perfectionist
Enneagram type 3: Competitieve Presteerder
Enneagram type 4: Intense Creatieveling
Enneagram type 8: Actieve Bepaler

Subtypes
Ieder Enneagram type heeft drie subtypes met een bepaalde focus: zelfbehoud, sociaal en één-op-één. Bij Enneagram type 2 wordt het subtype zelfbehoud (SP) weergegeven als het ‘Kind’. Dit subtype verleidt anderen zoals kinderen dat zouden doen door schattigheid, onschuld en charme. Deze Tweeën willen graag door anderen verzorgd worden en hun volledige aandacht krijgen, zonder dat ze daar iets voor terug moeten doen. Het subtype sociaal (SO) wordt weergegeven als de ‘Ambitie’. Dit subtype verleidt groepen door zijn competentie en macht. Deze Tweeën weten als geen ander hoe ze individuen in een groep moeten orkestreren. Ze zijn doelgericht en competitief, maar ook beschermend en ondersteunend. Het subtype één-op-één (SX) wordt weergeven als de ‘Femme Fatale’. Dit subtype verleidt in de klassieke zin specifieke individuen. Deze Tweeën verleiden afzonderlijke personen met hun charmes. Door de sterke band zullen deze personen alles over hebben voor dit type 2 en ze alles geven wat ze nodig hebben.

Beroepen
Tweeën zijn zorgzaam, empathisch en intuïtief gevoelig. Ze zijn goed in samenwerken, adviseren en relaties onderhouden. Dit type cijfert zichzelf makkelijk weg om er voor anderen te zijn. Enneagram type 2 vind je vaak terug in beroepsgroepen als de zorg, hulpverlening en HR.

Meer informatie
Herken jij jezelf in Enneagramtype 2 en wil je graag aan je persoonlijke ontwikkeling werken? Door middel van onze Enneagram test weet je zeker of je echt een 2 bent. Motivatie en zichtbaar gedrag zijn namelijk niet hetzelfde. Nadat je je persoonlijke rapport hebt ontvangen, zullen wij zorgen voor twee op maat gemaakte coachingsessies. Hierin bespreken we jouw Enneagram rapport en vragen wij verder door. Ook doen we een oefening op basis van de nieuwe inzichten. Mochten er nieuwe coachingsvragen ontstaan, dan ben je van harte welkom in onze coachingpraktijk voor een vervolgtraject. Boek hier de Enneagram test.

Voor teams
Is het fijn om een 2 in je team te hebben? Wat is de rol die een 2 inneemt in jouw team? Het Enneagram is bij uitstek geschikt om toe te passen binnen teams. Als teambuilding, teamevaluatie, teamtraining etc. Graag gaan wij in gesprek om een passende teamworkshop voor jouw team te verzorgen. Neem contact op.

wenhcoaching

Author wenhcoaching

More posts by wenhcoaching
Bel ons