Enneagram type 9 – Aangepaste Bemiddelaar 
Bemiddelaar – Harmonie – Vermijden conflict – Verdoofd zijn – ‘Go with the flow’

Enneagram type 9
Negens zijn echte vredestichters. Ze zijn attent, geduldig, begripvol en ondersteunend. Ze zorgen dat iedereen gehoord en gerespecteerd wordt en bemiddelen in conflict. Ze gaan gemakkelijk mee in de beslissingen en plannen van anderen, zijn meester-uitstellers en zeggen moeilijk nee tegen anderen. Negens voelen veel, maar koppelen zich los, vooral van hun kwaadheid. Al kan dit wel tot uiting komen in passief-agressief gedrag. Ze zijn moe na het uiten van sterke emoties. Ze houden van ritme, routines en gestructureerde processen en helderheid. Ze kunnen erg goed luisteren en zijn geïnteresseerd in ieders mening of visie. Balans en harmonie, zowel intern als extern, zijn van grote waarde voor dit type.

Emotionele drijfveer en ontwikkeling
Negens hebben de neiging om in slaap te vallen naar zichzelf toe. De neiging om onbewust naar hun eigen innerlijke wereld te gaan en te opereren in de automatische stand. Dit heeft een verdovend effect op gevoel, het niet kunnen weten wat je wilt, geen contact kunnen maken met jezelf en het niet willen verkondigen van je eigen sterke mening en wil in de wereld. Het is een soort van luiheid in het aandacht schenken aan jezelf. Daarbij is er een onbewuste behoefte om op te gaan in iets anders dat ervoor zorgt dat Negens niet met zichzelf bezig zijn.
De weg van ontwikkeling voor Negens is het bewust worden van wat zijzelf kunnen bereiken door hun capaciteiten meer te gebruiken. Het is het meer wakker, betrokken en volledig aanwezig te zijn en daarmee zorgen dat je bereikt wat je wilt en nodig hebt.

Wereldbeeld
Het wereldbeeld van Enneagram type 9 is dat zij harmonie moeten creëren. Mensen moeten naar elkaar luisteren en elkaar respectvol behandelen. Als iedereen dit zou kunnen doen is de wereld een vredige plaats. Dit type is erop gefocust dat iedereen gehoord, gerespecteerd en gewaardeerd wordt.

Toolbox
Vanuit het ‘Integrative Enneagram’ wordt elk Enneagram type uitgedaagd om alle types in zichzelf te integreren. Enneagram type 9 is standaard al verbonden met de vier volgende types:
Enneagram type 8: Actieve Bepaler
Enneagram type 1: Strikte Perfectionist
Enneagram type 3: Competitieve Presteerder
Enneagram type 6: Loyale Scepticus

Subtypes
Ieder Enneagram type heeft drie subtypes met een bepaalde focus: zelfbehoud, sociaal en één-op-één. Bij Enneagram type 9 wordt het subtype zelfbehoud (SP) weergegeven als ‘Verlangen’. Dit subtype ontkent zichzelf door te versmelten met fysieke comfort en activiteiten. Ze zoeken bescherming door op te gaan in het vervullen van fysieke verlangens, zoals eten, slapen, lezen, sporten. Ze kunnen zichzelf daarin helemaal verliezen en daardoor vergeten wie ze zelf zijn en wat ze nodig hebben. Dit type is concreet en houdt niet zo van abstracte dingen. Geen woorden, maar daden. Het subtype sociaal (SO) wordt weergegeven als ‘Participatie’. Dit subtype ontkent zichzelf door te versmelten met groepen. Deze Negens werken hard voor het belang van de groep en geven daarbij het belang van de groep voorrang ten opzichte van zichzelf. Ze zijn genereus, onbaatzuchtig, sympathiek en openhartig. Het subtype één-op-één (SX) wordt weergeven als ‘Fusie’. Dit subtype ontkent zichzelf door te versmelten met andere specifieke individuen. Dit zijn mensen die graag helemaal opgaan in anderen en daar hun identiteit aan ontlenen. De relatie met iemand anders is het allerbelangrijkste in het leven van dit type Negen. Op zichzelf zijn vinden ze eng. Dit type kan de agenda overnemen van een partner, ouder of welk ander belangrijk persoon dan ook. Ze zijn zeer zachtaardig en lief en het minst assertief van de Negens.

Beroepen
Negens vind je in diverse beroepsgroepen. Het kunnen sterke CEO’s en leiders zijn die met hun team samen naar een topresultaat toe werken door veel aan teambuilding te doen. Door hun goede bemiddelings- en luistervaardigheden zijn het ook perfecte coaches, mediators en HR-adviseurs.

Meer informatie
Herken jij jezelf in Enneagram type 9 en wil je graag aan je persoonlijke ontwikkeling werken? Door middel van onze Enneagram test weet je zeker of je echt een 9 bent. Motivatie en zichtbaar gedrag zijn namelijk niet hetzelfde. Nadat je je persoonlijke rapport hebt ontvangen, zullen wij zorgen voor twee op maat gemaakte coachingsessies. Hierin bespreken we jouw Enneagram rapport en vragen wij verder door. Ook doen we een oefening op basis van de nieuwe inzichten. Mochten er nieuwe coachingsvragen ontstaan, dan ben je van harte welkom in onze coachingpraktijk voor een vervolgtraject. Boek hier de Enneagram test.

Voor teams
Is het fijn om een 9 in je team te hebben? Wat is de rol die een 9 in kan nemen in jouw team? Het Enneagram is bij uitstek geschikt om toe te passen binnen teams. Als teambuilding, teamevaluatie, teamtraining etc. Graag gaan wij in gesprek om een passende teamworkshop voor jouw team te verzorgen. Neem contact op.

 

wenhcoaching

Author wenhcoaching

More posts by wenhcoaching
Bel ons