Enneagram type 8 – Actieve Bepaler
Controle – Besluitvaardig – Temperamentvol – Beschermen – Leiding nemen

Enneagram type 8
Achten zijn sterke, invloedrijke leiders die ervoor zorgen dat niemand de controle overneemt. Ze zijn rechtvaardig, onafhankelijk, besluitvaardig, sterk en zijn alleskunners. Ze houden van problemen en uitdagingen en pakken die meteen aan. Ze gebruiken vaak sterke taal en zijn ijzersterk in pleidooien houden. Mensen zien bij dit type vaak een hard uiterlijk, maar onder het temperament zit een zacht, beschermend innerlijk. Achten houden van duidelijkheid, willen op de hoogte worden gehouden en de waarheid kennen. Ze kunnen heel slecht tegen onrechtvaardigheid en staan dan direct op de bres voor anderen. Ook voor hun beste vrienden en directe familie zijn ze heel loyaal en beschermend.

Emotionele drijfveer en ontwikkeling
Achten hebben een honger naar verschillende vormen van stimulans van de zintuigen en fysieke ervaringen. Dit vertaalt zich in een manier van leven die ongeremd is en in het intens najagen van allerlei plezierige dingen in het leven.
De weg van ontwikkeling voor Achten is de overgave aan hoe het leven zich natuurlijk vormt, i.p.v. actief het leven vorm te geven voor je ego. Dit type heeft de onbewuste neiging om tegen anderen in te gaan en te zorgen dat ze zelf in controle zijn. Hierdoor riskeren ze dat het contact met hun diepste innerlijke verlangens verloren gaat. Door te streven naar puurheid en onschuld voorkomt een type Acht dat ze een toevlucht zoeken in een power-show.

Wereldbeeld
Het wereldbeeld van Enneagram type 8 is dat de wereld hard en onrechtvaardig is en dat enkel de sterken overleven. Dit type gelooft dat goede dingen alleen gebeuren als je de controle neemt. Daarnaast voelt het als een plicht om onschuldigen te beschermen en zo de wereld een rechtvaardige plek te maken.

Toolbox
Vanuit het ‘Integrative Enneagram’ wordt elk Enneagram type uitgedaagd om alle types in zichzelf te integreren. Enneagram type 8 is standaard al verbonden met de vier volgende types:
Enneagram type 7: Enthousiaste Visionair
Enneagram type 9: Aangepast Bemiddelaar
Enneagram type 2: Attente Helper
Enneagram type 5: Stille Specialist

Subtypes
Ieder Enneagram type heeft drie subtypes met een bepaalde focus: zelfbehoud, sociaal en één-op-één. Bij Enneagram type 8 wordt het subtype zelfbehoud (SP) weergegeven als ‘Voldoening’. Dit subtype gaat op een directe en machtige manier aan achter hetgeen nodig is om te overleven. Als een leeuw voelen ze zich almachtig in het verkrijgen en bevredigen van al hun behoeftes. Deze types 8 zijn no-nonsense persoonlijkheden zonder pretenties, valse woorden en zorgen. Ze zorgen dat ze krijgen wat ze willen zonder daar al teveel over te praten. Het subtype sociaal (SO) wordt weergegeven als ‘Solidariteit’. Dit subtype gebruikt macht om anderen te beschermen en is tegen onrechtvaardigheid. Als een leeuwin is dit subtype behulpzaam, loyaal en beschermend. Deze types 8 zijn zachtaardiger en vriendelijker dan de andere twee subtypes. Echter zijn ze wel rebels en houden van de macht die een groep hen kan geven. Het subtype één-op-één (SX) wordt weergeven als ‘Provocatie’. Dit subtype gebruikt macht om tegen autoriteiten in te gaan en mensen aan zich te binden op een charismatische en intense manier. Dit is het meest rebelse subtype van de 8 en zijn dan ook trots om tegen de stroom in te zwemmen. Ze zijn ook het meest emotioneel en hebben moeite om aangezien te worden als slecht. Deze types 8 kunnen een kamer binnenlopen en volledig de energie overnemen. Het gaat hier om een allesoverheersende, energetische en charismatische dominantie.

Beroepen
Achten vind je in diverse beroepsgroepen. Het zijn vooral specifieke functies waarin je dit type zal vinden zoals: CEO, directeur, teammanager. Eigenlijk overal waar ze invloed kunnen uitoefenen en de leiding kunnen nemen.

Meer informatie
Herken jij jezelf in Enneagram type 8 en wil je graag aan je persoonlijke ontwikkeling werken? Door middel van onze Enneagram test weet je zeker of je echt een 8 bent. Motivatie en zichtbaar gedrag zijn namelijk niet hetzelfde. Nadat je je persoonlijke rapport hebt ontvangen, zullen wij zorgen voor twee op maat gemaakte coachingsessies. Hierin bespreken we jouw Enneagram rapport en vragen wij verder door. Ook doen we een oefening op basis van de nieuwe inzichten. Mochten er nieuwe coachingsvragen ontstaan, dan ben je van harte welkom in onze coachingpraktijk voor een vervolgtraject. Boek hier de Enneagram test.

Voor teams
Is het fijn om een 8 in je team te hebben? Wat is de rol die een 8 in kan nemen in jouw team? Het Enneagram is bij uitstek geschikt om toe te passen binnen teams. Als teambuilding, teamevaluatie, teamtraining etc. Graag gaan wij in gesprek om een passende teamworkshop voor jouw team te verzorgen. Neem contact op.

 

wenhcoaching

Author wenhcoaching

More posts by wenhcoaching
Bel ons